Parmigianino rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből Francesco Parmigianino (1503–1540) Csoport tanulmány , 1525 - 1527 T...

Kiállítás: Parmigianino

Sunday, February 21, 2010 rezkarcfitness 0 Comments

Parmigianino rajzok és metszetek
a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből


Francesco Parmigianino (1503–1540)
Csoport tanulmány, 1525 - 1527
Toll, Barna tinta, Fehér fedőfesték rózsaszín papíron

Megéri végignézni, magam nagyon élveztem órákig járkáltam és nézegettem a mesteri nyomatokat, könnyed rajzokat.

Az őt követő manieristák generációi számára Parmigianino (1503–1540) műveinek könnyed eleganciája testesítette meg a tökéletes stílust. Bár a Szépművészeti Múzeum egyetlen festményét sem őrzi, mindezért bőségesen kárpótolnak rajzai és sokszorosított grafikái. Parmigianino sokat és szívesen rajzolt, közel ezer vázlatlapja maradt ránk, melynek gazdagságával mindössze Leonardo rajz-oeuvre-je vetekedhet. A Szépművészeti Múzeumba került húsz rajza, sokoldalú tematikájával és változatos technikájával felöleli pályájának valamennyi korszakát, és bepillantást enged Parmigianino páratlan grafikai életművébe.

Az olasz művészek közül Parmigianino kísérletezett elsőként a rézkarc lehetőségeivel. Rómában, a metszetkiadás akkori legprosperálóbb központjában a legkiválóbb metszetkésztőkkel, a rézmetsző, Giovanni Jacopo Caraglióval, a fametsző Ugo da Carpival, majd később Bolognában Antonio da Trentóval került kapcsolatba. Együttműködésüknek, a sokszorosított grafika történetének legszebb lapjait köszönhetjük. Parmigianino sajátkezű rézkarcai, valamint a közreműködésével készült metszetek közül szinte valamennyi megtalálható a gyűjteményünkben, így a kiállításra kerülő félszáz lapnak köszönhetően képet alkothatunk az itáliai sokszorosított grafika ekkor kibontakozó, egyedülálló időszakáról is.


Francesco Parmigianino (1503–1540)
Anya gyermekével
Tollrajz


Miközben Parmigianino művészetét a 20. század elején jószerivel újra fel kellett fedezni, kevés olyan művészt ismerünk, akinek a hatása ennyire szerteágazó volt. Nemcsak közvetlen környezetében, Észak-Itáliában talált követőkre, de festményeit, rajzait és metszeteit az északról Itáliába látogató művészek mellett, II. Rudolf prágai udvarában és Fontainebleau-ben is nagy becsben tartották. A Szépművészeti Múzeum gazdag 16. századi olasz gyűjteményéből válogatott rajzok és metszetek Parmigainino művészetének ezt a gazdag utóéletét is illusztrálják.

A bemutatásra kerülő nyolcvan lap felét most láthatja először a nagyközönség. A tárlatot angol és magyar nyelvű, gazdagon illusztrált katalógus kíséri. A kiállítás kurátora és a katalógus szerzője Kárpáti Zoltán, a Grafikai Gyűjtemény munkatársa.


A kiállítás megtekinthető:
2009. december 1. – 2010. március 15.

0 comment: