Ábrahám Rafael magyar grafikus, festőművész. Legfontosabb mestere Barcsay Jenő volt, akinek művészi és emberi magatartása a mai napig példak...

Ábrahám Rafael

Thursday, April 28, 2011 rezkarcfitness 1 Comments

Ábrahám Rafael magyar grafikus, festőművész. Legfontosabb mestere Barcsay Jenő volt, akinek művészi és emberi magatartása a mai napig példakép számára. Neki köszönheti a konstruktív szemléletmódot, a biztos komponálást és rajztudást.

1963-tól felfedezte magának a Kecskeméti Alkotóházat, ahol hosszú évek óta dolgozik. Itt alakította ki a szürrealista jellegű, asszociációkon alapuló komponálást, az összeillő és össze nem illő motívumokból való építkezést. Mindehhez megtalálta a legmegfelelőbb technikát: a litográfiát, egy használaton kívüli kecskeméti kőnyomdában. Így tudta elkészíteni a litográf sorozatait, melyekkel nevet szerezett a szakmában, s melyek bejárták a világot.

Művészi hitvallása: „Soha nem ábrázolásra törekszem. Viszonylatokat vizsgálok. Összeillő és össze nem illő motívumokat helyezek egymás mellé nagy műgonddal és azzal a szándékkal, hogy nézőim velem együtt érezzenek, velem együtt gondolkodjanak.”

Derü, 1982
szita, papír
250 × 380 mm


Shakespeare-i színjátszás, 1968
rézkarc, papír
350 × 420 mm


Cím nélkül (lovagok), 1982
szita, papír
270 × 380 mm


Dürer Emléksorozat III., 1983
szita, papír
260 × 400 mm


Duett
szita, papír
260 × 380 mm


Forrás: vaskarika.hu, dunatv.hu
Képek Forrása: axioart.hu, protokoll-galeria.hu

1 comment:

  1. I still around your blog. This works are excessively sophisticated. The level of detail and the quality of the line are great. Hungarian Artist are very interesting.

    Salud!

    ReplyDelete